Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gabriela Spanic

1973. december 10.-én született a venezuelai Ortiz városában, Guárico államban. Van egy ikertestvére Daniela, egy húga Patricia és egy öccse, Antonio. A család gyökerei Horvátországba nyúlnak vissza, Gabriela édesapja, Casimiro Spanic 1947-ben emigrált Venezuelába.

Gyermekként színésznő vagy balett-táncos szeretett volna lenni. Tagja volt Marjorie Flores balettársulatának, tinédzserként pedig epizódszerepeket kapott különböző sorozatokban. A gimnázium elvégzése után egy caracasi egyetemen tanult pszichológiát és jogot, egy évig.

Karrierje 1992-ben indult be igazán, amikor Guárico államot képviselve elindult a Miss Venezuela elnevezésű szépségversenyen, ahol saját elmondása szerint nem az első helyre vágyott, csupán egy ösztöndíjat szeretett volna, hogy színésznő lehessen. Társai azt mondták neki a megmérettetést megelőzően, hogy a győztesnek minden esélye meglesz erre. Végül aztán elnyerte a Miss Body címet, ez a siker pedig megnyitotta számára a kaput álma valóraváltásához. Kezdetben modellkedett is, de végül a színészetet válaszotta. Először kisebb szerepeket kapott ikertestvérével együtt, aki ekkor még szintén színészkedett. Fontos tudni azonban, hogy az ikerpár a későbbiekben már nem szerepelt együtt, a kettős szerepek eljátszásakor dublőrök segítették a színésznő munkáját.

Színészi karrier, szerepei

Először a Mundo de fieras című telenovellában tűnt fel, ezt követte a Divine obsesión, ahol szintén kisebb szerepet kapott. 1992-ben a La loba herida című sorozatban játszott. Az utóbbi két produkció érdekessége, hogy mindkettőben szerepelt Johnny Nessy, a színésznő akkori barátja. Az 1993-ban forgatott Rosangélica című sorozatban Karlát alakította, majd egy évvel később megkapta Celina Hidalgo szerepét a María Celeste című telenovellában.

Első jelentősebb szerepét a Morena Clarában kapta 1995-ben, ahol az ördögi Linda Pradót formálta meg. Kiváló alakításának köszönhetően 1996-ban ráosztották a Quirpa de tres mujeres egyik szerepét, amely címéhez hűen három nő szerelmi történetét mutatja be. Még ugyanebben az évben megkapta élete első önálló főszerepét a Nincs hozzád hasonlóban (Como tú, ninguna), amiben partnere volt Venezuela egyik legnépszerűbb színésze, Miguel de León, akivel később a való életben is egy párt alkottak. Gilda Barreto és Raquel szerepe nagy kihívást jelentett számára, hiszen nem könnyű életre kelteni a jót és gonoszt egyszerre. Gaby azonban ezt is kiválóan megoldotta, hiszen a Como tú, ninguna Venezuela egyik legnépszerűbb sorozata lett, s több, mint 80 országban adták el.

1997-ben Amarantát játszotta a Todo por tu amorban, ami addigi pályafutása egyik legkiemelkedőbb szerepe volt. Miguel de Leónnal még ebben az évben összeházasodtak. A polgári esküvő ez év szeptemberében volt, a templomi szertartást pedig október 22-én tartották a Santa Rosa de Lima templomban.

Nem sokkal az esküvőt követően újabb ajánlatot kapott, ezúttal viszont már az egyik legnagyobb mexikói sorozatgyártótól, a Televisától: Carlos Romero a La Usurpadora (Paula és Paulina) kettős főszerepét ajánlotta Gaby számára, aki rövid gondolkodási időt követően rábólintott, mondván, kiváló kiugrási lehetőség lehet ez számára. Testvérével és férjével együtt utaztak Mexikóba a forgatásra, sőt, Miguel maga is szerepet kapott: ő alakította Douglas Maldonado szerepét. Ebben a sorozatban olyan híres színészekkel szerepelhettek együtt, mint Fernando Colunga, vagy éppenséggel az a Libertad Lamarque, akinek a munkássága egész Dél-Amerikában rendkívül elismert volt.

A sorozat hatalmas sikert aratott, nemcsak hogy az 1998-as év legjobb telenovellája lett, de ez a produkció szolgáltatta a legnagyobb nézettségi mutatót egész Mexikóban, amit máig sem tudott megdönteni egyetlen alkotás sem. A lakosság fele követte nyomon a Bracho-család és az ikrek életét nap, mint nap, míg az utolsó részt az ország csaknem 75%-a kísérte figyelemmel! 120 országban sugározták, valamint 25 különböző nyelven láthatták a nézők, a világ minden táján.

A Paula és Paulina tehát bőségesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és meghozta a világhírnevet Gabriela számára.

A következő évben megkapta a Magyarországon Szeretni bolondulásig címen futó Por tu Amor főszerepét. Ebben María del Cielo Montalvo karakterét alakította. A történet első két részében, amikor szerepe szerint még kislány volt, Aurora Montalvot, a lány édesanyját játszotta, majd az ő tragikus halálát követően az immáron felnőtt Cielot személyesítette meg a sorozat befejezéséig. Partnere az a Saúl Lisazo volt, akivel a sorozat forgatása alatt életreszóló barátságot kötöttek.

Ezt a telenovellát 2001-ben egy újabb, a Televisa által forgalmazott alkotás követte: a La Intrusa, ami hazánkban A betolakodó címen futott. A La Usurpadorához hasonlóan itt is két ikerpár között zajlott a cselekmény, az újabb kettős szerep révén Virginia Martínezt és Vanessa Martínez Roldánt alakította. A férfi főszerep Arturo Penichére jutott, akivel anno a Paula és Paulina végén egy rövid ideig már játszottak együtt, amikor a férfi Edmundo Serrano ügyvéd karakterét formálta meg. Szintén régi ismerős volt Gaby számára az a Chantal Andere, aki a 3 évvel ezelőtti sikersztoriban a megkeseredett Estefanía, ekkor pedig a nagyravágyó, örökké bosszúra éhes Raquelt formálta meg.

A forgatási munkálatok befejezését követően a színésznő nem hosszabbított szerződést a Televisával, hanem egy másik híres sorozatgyártóval, a Telemundoval kötött megállapodást. Első munkája új állomáshelyén a 2002-es La venganza (A bosszú) volt. Ebben az alkotásban egy boxolónőt (Valentina Diaz) játszott.

Két évvel később megkapta a Prisionera című kolumbiai telenovella főszerepét, amelyben egy hosszú börtönbüntetésre ítélt fiatal nőt alakít, de kénytelen megszökni onnan. Partnere először Mauricio Islas volt, de szexuális botrányai miatt kizárták a sorozatból, és Gabriel Porras vette át a helyét.

Bár a 2005-ös évben fontosabb szerepet nem kapott, így is egy egyedi dologgal örvendeztette meg a rajongóit: Gabriela 2005 Total néven megjelent egy, a színésznővel kapcsolatos termékcsomag, amiben helyet kapott egy naptár, melyben egyedi fotói láthatók. Ezeket a képeket Miamiban, New Yorkban, Las Vegasban, Los Angelesben és Puerto Ricoban készítették, kimondottan erre a célra. Majd tovább haladva a sorban, csak és kizárólag innen volt elérhető a Gabriela címet viselő első szólólemeze 10 dallal. Van közöttük feldolgozás, valamint saját szerzemény is. Szintén e csomag által került a nagyközönség kezébe Mi vida entre líneas (Életem sorokban) című életrajzi könyve is, amiben részletesen és őszintén vall életéről. A projekt utolsó darabja egy DVD volt, amelyen interjúk és videoklipek kaptak helyet.

2006-ban megkapta Valeria San Román szerepét a Tierra de Pasionesben, amit a magyar nézők Második esély címen ismerhetnek. A novella címével azonos főcímdalt, és a cselekmények közben gyakran felcsendülő Necesito tu Tierra című dalt is ő maga énekli. Ebben a produkcióban ismételten ismerős arcokkal dolgozhatott együtt, a férfi főhős szerepét ugyanis Saúl Lizazo alakította, akivel a hét évvel ezelőtti Por tu Amorban szintén egymás oldalán szerepeltek. A történet női negatív főszerepében pedig az a Catherine Siachoque tűnik fel, akivel a Bosszúban is egymás ellenségei voltak.

A sorozat befejezését követően lejárt a szerződése a Telemundoval, amit nem hosszabbított meg, valamint más csatornával sem kötött újabb szerződést.

Négyéves szünetet követően 2010-ben visszatért a Televisához, ahol részt vett a Soy tu Duena szereplőválogatásán, majd hosszas meghallgatások és egyeztetések után megkapta Ivana Dorantes Rangel szerepét, aki a történet egyik negatív főszereplője. Partnerei Mexikó egyik legelismertebb színészpárosa, Lucero és Fernando Colunga lettek, utóbbival együtt játszott az abszolút nézettségi csúcsot produkáló La Usurpadorában, még 1998-ban. A sorozat magyarországi premierje jelenleg is tart a Zone Romantica csatornáján A csábítás földjén címmel.

A forgatási munkálatok befejezését követően Gabriela ismét elhagyta a Televisát, saját elmondása szerint azért, mert a TV Azteca felvásárolt néhány telenovellát, amelyeket mindig is szeretett volna elkészíteni, és mikor felhívták egy ajánlattal ezekkel kapcsolatban, nem habozott a beleegyezéssel. Ezenkívül a tervei között azerepel, hogy a későbbiekben producerként és rendezőként is kipróbálja magát, erre pedig az Azteca lehetőséget biztosít számára.

A telenovellák, amelyek a színésznőt a csatornához szerződésre sarkallták, híres venezuelai alkotások feldolgozásai, amik a maguk idejében nagy népszerűségnek örvendtek, mint például az Emperatriz (1990), a Las Dos Dianas (1992), vagy éppenséggel annak a a Morena Clarának a remake-je, aminek az elődjében maga is szerepelt egy ideig, még 1993-ban.

Első itteni munkája az Emperatriz 2011-es feldolgozásának főszerepe lett. Korábban biztosnak tűnt, hogy ezt a szerepet az az Edith González fogja kapni, aki a 2008-as Doña Barbara forgatása idején is elhappolta venezuelai kolléganője elől a nagy lehetőséget, (holott az ő ötlete volt a történet feldolgozása) de végül mégis Gabriela játszhatja el a novella címével azonos nevű főhősnő szerepét. A férfi főszerep a perui Bernie Pazra jutott, akivel rövid ideig szintén dolgozott már együtt, méghozzá az 5 évvel ezelőtti Tierra de Pasionesben, ahol a férfi Fernando Solíst alakította.

A forgatási munkálatok 2011. április 4.-én kezdődtek el Mexikóban. Előreláthatólag 120 részes lesz a történet.

A színésznő magyar hangja a nagy kereskedelmi csatornákon (RTL Klub, TV 2, Story4, Story5, Duna, Duna II.) Orosz Anna, míg a kevésbe színvonalas Zone Romanticán Mezey Kitty szinkronizálja őt.

Magánélete

Amikor a La Intrusa forgatása befejeződött, és Gabriela a Telemundohoz szerződött, sejteni lehetett, hogy férje és közte nincs minden rendben. Bár mindketten azt nyilatkozták, hogy azért nincsenek egymás mellett, mert Miguelt a munkája Mexikóhoz köti és nem tudja követni szíve választottját Kolumbiába, de a jól értesültek szerint azonban arról volt szó, hogy a színésznő még nem, de a férfi már nagyon szeretne közös gyermeket. Hónapokkal később egyesek tudni vélték, hogy Gabynak új szerelme van. Mint utólag kiderült, viszonya volt José Ángel Llamassal, akivel a La venganza idején ismerkedtek meg.
Hosszas különélés után Gabriela és Miguel 2003-ban váltak el, ekkor már a férfi is másik kapcsolatban élt, sőt barátnője már várandós volt. Ekkorra viszont már a José Ángellel való kapcsolata sem volt zökkenőmentes, bár ezt is ugyanúgy próbálták a sajtó előtt titokban tartani, mint annak idején a megismerkedésüket.

A szép színésznő többször is szakított a férfival, de rendszerint újra, és újra összejöttek. Később azonban kiderült, hogy mi az oka a rendszeres szakításoknak: José Ángel nemegyszer bántalmazta a nőt! Az egymás közötti összezörrenéseik mindennapossá váltak, míg az egyik nap a színésznő megelégelte, és közölte vele, hogy véglegesen szakítani akar. Ennek tudatában Llamas halálosan megfenyegette, hogy megöli, ha elhagyja, mindeközben újra bántalmazta. A nőt súlyos állapotban szállították kórházba, és a lábát ért sérülés nyomait - amit "szerelme" egy fémből készült széklábbal okozott - csak plasztikai úton lehetett eltüntetni.
Gabriela a kórházból kikerülve tudta, hogy ennek a kapcsolatának is végérvényesen vége, pedig korábban a La venganza forgatása idején még arról beszéltek, hogy közös gyermeket szeretnének.

A barátai szerint - érthető módon - nagyon nehezen dolgozta fel ezeket a megpróbáltatásokat. Emiatt eléggé kisiklott az élete, nemegyszer látták éjszakai bárokban, valamint szórakozóhelyeken férfiak társaságában, és ebben az időszakban gyakran az alkoholba menekült.

Ennek a zaklatott és zűrös életciklusának az egyik legkedvesebb barátnője által szervezett születésnapi partyt követően vetett véget, ahová a hollywoodi szupersztár, John Cusack is meghívást kapott. A szemtanúk szerint egész idő alatt forrt körülöttük a levegő, végig csak egymással beszélgettek illetve táncoltak.
Másnap aztán Mr. Cusack - hatalmas meglepetést okozva ezzel a nő számára - egy magánrepülőgépet küldetett érte, amely egy szigetre repítette, ahol a férfi várt rá. Az egész délutánt együtt töltötték, az egykori Paulina elmondása szerint életében nem volt még része ilyen romantikus együttlétben, senkivel.

E napot követően egy igen furcsa és nehézkes kapcsolat vette kezdetét a szerelmesek között, az egymástól való hatalmas távolság (Gaby ezidőtájt Floridában élt, míg John több ezer kilométerrel arrébb, Los Angelesben) és a kommunikáció miatt, ugyanis nem beszélték egymás nyelvét, együttlétükkor tolmács segítette őket.

A megannyi nehézség ellenére azonban nagyon úgy tűnt, hogy komolyan gondolják a kapcsolatukat: e-mailben érintkeztek egymással, a színésznőnek segítségére voltak ebben az angolul beszélő barátnői, amikor pedig lehetőségük nyílt személyes találkozóra, azonnal repültek egymáshoz.

Ekkortájt tehát valóban úgy nézett ki, hogy végre újra megtalálta a boldogságot, ám később maga nyilatkozta, hogy őrültség volt azt gondolniuk, hogy valami komoly is kialakulhat közöttük a távolság és a nyelvi különbségek ellenére is. Pár hónapos románcot követően harag nélkül, külön utakon folytatták életüket.

Akik rendszeresen figyelemmel kísérik a színésznő karrierjét, azok bizonyára felfigyeltek már arra, hogy sok eddigi partnerét (köztük egykori férjét is) a telenovellák által ismerte meg, majd egy idő után több lett közöttük szimpla munkakapcsolatnál. 2004-et írtunk, amikor Miamiban forgatni kezdték a Prisionera c. telenovellát, John Cusackkal való szakítása után ekkor már ismét szingli volt. Ezek után azonnal napvilágra kerültek olyan pletykák, hogy Gabriela és Mauricio Islas között elkezdődött valami. A férfit nagyon bántották ezek a feltételezések, mert akkoriban már régóta házasságban élt. Ennek ellenére ezek a valósnak vélt feltételezések mindaddig fennmaradtak, amíg a forgatási munkálatok be nem fejeződtek. Néhány hónappal később viszont óriási fordulatot vett a dolog: bombaként robbant a hír, hogy Islast szexuális zaklatás miatt elítélték! Kiderült, hogy a színész megrontott egy 17 éves lányt. Bár a fiatal azt vallotta, hogy önszántából szeretkezett a férfival, Latin-Amerikában sokkal szigorúbbak az ilyen esetekre vonatkozó törvények, így ez megrontásnak számított.

A vádlottat több éves börtönbüntetésre ítélhették volna, de végül "megúszta" az esetet egy súlyos pénzbüntetéssel. Az eset nyilvánosságra kerülése után viszont még jobban szorult a hurok a nyaka körül, ugyanis több olyan hölgy is a nyilvánosság elé állt azzal, hogy őket is zaklatta, később pedig már színésztársa is...

A közös telenovella Guadalupe Santosa szerint Mauricio a forgatás legelső napjától kezdve folyamatosan zaklatta őt: követte az öltözőjébe, majd közölte, hogy miket tenne vele, ha az övé lenne. Az elutasítások ellenére a gátlástalan nőcsábász nem adta fel, mígnem végül odáig fajultak a dolgok, hogy hozzá is ért a színésznőhöz, aki félt a történtekről beszélni, mert sem magának, sem a magát nehezen türtőztető társának nem akart problémát, ráadásul a színész jó barátságban volt a Prisionera gyártójának elnökhelyettesével.

Egy idő után viszont már annyira tartott a férfi erőszakos viselkedésétől, hogy kiállt a nyilvánosság elé. A sorozat producerei azonnal szerződésfelbontással honorálták a férfi tettét, a megüresedett szerepet Gabriel Porras vette át. Islas előzetesen hosszú börtönévekre számíthatott, ám végül súlyos pénzbüntetés mellett szabadlábon maradhatott. Házassága feleségével semmissé vált, Gabriela pedig megszabadult a hónapokig tartó félelemtől.

2008-ban aztán megismerkedett egy venezuelai vállalkozóval, Neil Javier Pérezzel. Mindketten azt nyilatkozták, hogy nagyon boldogok együtt, sőt, később felröppentek olyan hírek is, miszerint Gabriela gyermeket vár. Sokan ezt csak puszta feltételezésnek vélték, de egy idő után megmutatkoztak rajta az erre utaló jelek. Január 29.-én a TvNotas akkori számában közölte, hogy a színésznő 4 hónapos terhes, és valószínűleg kisfiút hord a szíve alatt.

Minden idilli volt tehát, azt tervezték, hogy a baba megszületése után összeházasodnak. Ezután viszont hatalmas fordulatot vett a kapcsolatuk: Neil a 6. hónapban elhagyta az állapotos színésznőt, sőt a születendő gyermeket sem volt hajlandó sajátjaként elismerni. A férfi elmondása szerint csak a megismerkedésük után szerzett tudomást arról, hogy korábban milyen élete volt Gabynak, vagyis hogy rövid időn belül több férfival is volt "dolga", ezért is kételkedik az apaságában.

A gyönyörű színésznő 2008. július 7.-én Miamiban adott életet kisfiának, aki a Gabriel de Jesús nevet kapta. Neil nem volt mellettük, Gabriela elmondása szerint máig nem látta, és nem is érdeklődött a gyermek felől.

2009 áprilisától egy rövid ideig kapcsolatban élt a brazil származású Frederico Lapengával, aki civil foglalkozását tekintve producer, Latin-Amerikán kívül Hollywoodban is dolgozik. Az immáron anyaszerepben is helytálló szépség eléggé szűkszavúan nyilatkozott kettejük kapcsolatáról a TvNotasnak:

"Ami a legfontosabb, hogy újra hiszek a szerelemben. Ez egy csodálatos érzés, s az eddigi sok csalódásom ellenére biztos voltam abban, hogy lesz még részem benne. Ám most Fredericoval nem akarunk semmit elsietni. Ő egy csodálatos ember, igazi férfi. Rengeteg figyelmet és törődést kapok tőle. És a legfontosabb, hogy nemcsak engem szeret, hanem a kisfiamat is."

Pár hónapos együttlétet követően a nagy távolságok miatt elváltak útjaik, azóta nem volt párkapcsolata. Jelenleg Miamiban él kisfiával:)